Kuchnia w starym Krakowie

mk

publikacja 07.03.2014 22:38

Uczniowie szkół gastronomicznych szukali tego, co najlepsze w krakowskich tradycjach kulinarnych.

Kuchnia w starym Krakowie Przygotowane potrawy musiały być nie tylko dobrze przyrządzone, ale i pięknie podane Miłosz Kluba /GN

"Kuchnia z widokiem na Kraków" była wiodącym tematem Małopolskiego Konkursu Gastronomicznego, zorganizowanego w krakowskim Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 już po raz 15. W kulinarnych zmaganiach wzięło udział 70 uczniów z 26 szkół (37 kucharzy, 21 barmanów oraz 12 kelnerów, którzy pracując w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dekoracje na stoły). Konkurs jest jednak "małopolski" tylko z nazwy - od lat biorą w nim udział nie tylko uczniowie szkół naszego regionu, ale również z innych części Polski, a także z zagranicy (w tym roku m.in. z Francji oraz Niemiec).

Jak podkreśla wicedyrektor ZSG Józef Wątorczyk, ideą tegorocznej edycji konkursu było sięgnięcie do krakowskiej kuchni "z dobrych czasów" - czyli przedwojennej i starszej. - Kuchnia mieszczańska była w Krakowie kuchnią bogatą - mówi J. Wątorczyk, podkreślając, że produkty sprowadzano bardzo często z daleka, jak choćby owoce morza przywożone wprost znad Adriatyku.

Tradycje kulinarne w stolicy Małopolski były także różnorodne - od kuchni galicyjskiej, związków z Lwowem i kuchnią wschodnią, przez inspirowane wiedeńskimi cukierniami słodkości, aż po kuchnię żydowską, która kwitła na Kazimierzu.

Kategoria kelnerska była z kolei okazją do przypomnienia wysokiego poziomu serwowania potraw, z którego słynęły krakowskie restauracje i hotele. - Teraz zwraca się uwagę na klub fitness, ale kiedyś to właśnie restauracja była kluczem, najważniejszym miejscem, to ona decydowała o randze hotelu - wyjaśnia dyrektor szkoły. Podkreśla, że nadal kuchnia jest tym, co oprócz zabytków może przyciągać do Krakowa turystów, a także zachęcać ich do ponownych odwiedzin.

Prace uczniów w każdej z kategorii oceniali specjaliści z danych dziedzin - kelnerzy, barmani oraz szefowie kuchni krakowskich restauracji. Pierwsze miejsce wśród uczniów polskich szkół zajęła Sandra Smorąg z Jarosławia, która przygotowała "ognistą wątróbkowo-owocową impresję w krakowskim oknie". Za najlepsze drinki uznano "Zniewalającą Wandę" (long-drink Kamila Strzeszewskiego z Łodzi) oraz "Coffee Time" (short-drink Joanny Winiarskiej z Krakowa). Z kolei w konkursie kelnerskim zwyciężyły Klaudia Kuboc i Adrianna Kukla ze szkoły w Wiśle.