Czasami spotykał się z zarzutami, że jako ksiądz żywi pijanych. Zawsze oponentom zadawał wówczas pytanie, czy dali w ogóle jakąś ofiarę na kuchnię.
Rektor, dziekan, infułat Ks. Stanisław Olszówka pochodzi z Juszczyna k. Makowa Podhalańskiego. Studiował w krakowskim seminarium duchownym. Święcenia kapłańskie otrzymał w 1964 r. w katedrze wawelskiej z rąk abp. Karola Wojtyły. Potem przyjechał pod Tatry. W latach 1969–1979 pracował w Kętach, Wieliczce i Jaworznie, a następnie przez 10 lat był wicerektorem Wyższego Seminarium Duchownego Archidiecezji Krakowskiej. W 1989 roku wrócił pod Giewont i przez ponad 22 lata był proboszczem. W latach 1992–...
Jan Głąbiński
Kuchnia Brata Alberta to jedno z dzieł ks. inf. Stanisława Olszówki. Można go tam często zobaczyć, jak zasiada z potrzebującymi przy jednym stole i zachwala zupę, którą ugotowały zakonnice. Historia powstania kuchni parafialnej im. Brata Alberta w Zakopanem związana jest z pewnym wydarzeniem.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.