Browar w Tyńcu - reaktywacja

Miłosz Kluba

|

Gość Krakowski 52-53/2020

publikacja 24.12.2020 00:00

Świadectwa o tym, że w opactwie benedyktynów warzono piwo, sięgają XV wieku. Teraz mnisi wracają do tej tradycji.

▲	O. Wojciech Wójtowicz OSB podczas pracy przy produkcji złotego napoju Tinecia. ▲ O. Wojciech Wójtowicz OSB podczas pracy przy produkcji złotego napoju Tinecia.
Miłosz Kluba /Foto Gość

Pierwsza zachowana wzmianka – właśnie z XV w. – dotyczy Marcina, świeckiego, który był piwowarem opata tynieckiego. Potwierdza to, że już ponad 500 lat temu w Tyńcu funkcjonował browar. Z kolei z XVII w. pochodzą inwentarze, w których wyraźnie widać, że do opactwa zamawiano rzeczy potrzebne do warzenia piwa. Pamiątki po klasztornym browarze zachowały się też w języku.

Dostępne jest 9% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.