Zostali wybrani

Monika Łącka

|

Gość Krakowski 13/2024

publikacja 28.03.2024 00:00

W sanktuarium św. Jana Pawła II ks. infułat Jakub Gil pobłogosławił 38 mężczyzn do pełnienia posługi nadzwyczajnych szafarzy Komunii Świętej archidiecezji krakowskiej.

Obecnie duszpasterzem odpowiedzialnym za ich formację jest ks. Artur Czepiel. Obecnie duszpasterzem odpowiedzialnym za ich formację jest ks. Artur Czepiel.
Monika Łącka /Foto Gość

W homilii mówił m.in., że szafarzom często wydaje się, że sami wybrali tę ścieżkę. A tak naprawdę to Bóg mówi do nich: „Wybrałem was”. W tym wyborze pomogli też kapłani, proboszczowie, którzy szukali współpracowników i zaproponowali tę posługę konkretnym mężczyznom, których uznali za godnych bycia szafarzem Komunii Świętej. – Wielu z was na pewno bało się pozytywnie na to odpowiedzieć, ale wtedy pomogła żona, mówiąc: „Idź”. Zgoda małżonek na podjęcie tej posługi jest więc bardzo ważna – zaznaczył ks. Gil, dodając, że szafarstwo będzie owocowało pogłębieniem więzi mężczyzn z ich żonami i dziećmi. Przekonywał również, że decyzja o byciu szafarzem jest wyrazem większego zaangażowania i odpowiedzialności za sprawy Kościoła w swojej parafii. – Chcecie brać cząstkę tej odpowiedzialności, gdy pójdziecie do domów, gdzie są chorzy, podając im Komunię św. Będziecie im także mówić o tym, co dzieje się w parafii. Przez posługę szafarzy chorzy będą zbliżać się do parafii – stwierdził ks. Jakub Gill.

Wskazał także na najważniejszą cechę, jaką powinien posiadać szafarz. To chęć rozwijania wiary w żywego Jezusa. – Bądźcie Nim zdziwieni, że uczestniczycie w Jego Męce, że podajecie Jego Ciało i Krew. (…) Przyjmiecie to błogosławieństwo, żebyście z wielką wiarą dawali innym Boga eucharystycznego; żeby się to wam nie znudziło ani nie znużyło – zakończył ks. Gil.

Dekret ustanawiający w archidiecezji posługę świeckich pomocników w udzielaniu Komunii Świętej podpisał 12 grudnia 2005 r. kard. Stanisław Dziwisz.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.