Zapisane na później

Pobieranie listy

Zdrowy prezencik

6 milionów pszczół dorobił się Józef Bobek z Odrowąża, który na Podhalu serwuje najsmaczniejszy miód. Kiedy nie zajmuje się ulami, dba o swoją miejscowość jako jej wieloletni sołtys.

Jan Głąbiński

|

Gość Krakowski 37/2023

dodane 14.09.2023 00:00

Do domu pana Józefa koło Czarnego Dunajca łatwo trafić, bo przy głównej drodze jest tablica, oczywiście z napisem: „Miód”. – Kiedyś tu stał tylko ten dom. Wokoło było bardzo żółto. Znawcy orzekli, że pszczoły będą miały tu co robić, i tak się stało – śmieje się pan Józef. W obrządku pszczelarskim pomagają mu dzielnie żona i wnukowie. Niedawno miód z jego dość sporej pasieki został okrzyknięty na Dniu Misia, Miodu i Bartnika w Poroninie jako ten najsmaczniejszy. Nasz rozmówca nie chce zdradzić, jak go przyrządza. – Zresztą to nie moja zasługa, tylko pszczół i żony. Ona przed konkursem degustowała różne rodzaje i wybrała ten, który zabraliśmy do Poronina – opowiada.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

W subskrypcji otrzymujesz

  • Nieograniczony dostęp do:
    • wszystkich wydań on-line tygodnika „Gość Niedzielny”
    • wszystkich wydań on-line on-line magazynu „Gość Extra”
    • wszystkich wydań on-line magazynu „Historia Kościoła”
    • wszystkich wydań on-line miesięcznika „Mały Gość Niedzielny”
    • wszystkich płatnych treści publikowanych w portalu gosc.pl.
  • brak reklam na stronach;
  • Niespodzianki od redakcji.
Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.
1 / 1
oceń artykuł Pobieranie..